7 съвета как да почистим петната от килима

Петната по килимите са толкова досадни и в същото време са толкова разпространени. Колкото и да не ни се иска, най-често цапаната част от домовете ни е именно тази.

И как иначе при условие, че всички, които живеят и идват у дома тъпчат с обувките си килимите ни и ги зацапват и амортизират с всевъзможни замърсители, които внасят от улицата.

За да се справите следващият път по-лесно с петната по килима, ние имаме за вас няколко доста хитри съвета, които могат да направят почистването лесно както никога до сега.

Ето и 7 важни съвета за почистване на петна от килима

1. Бързината е основен фактор за почистването

Знаете ли, че е по-лесно да се справите с петна, които по-природа са много по-упорити, но сте се заели да ги отстраните незабавно, отколкото с петна, които като цяло се почистват лесно, но вие просто така и не сте се захванали да ги изчистите на момента?

Един от най-типичните примери са петната от кръв, които могат да бъдат почистени ако незабавно поставите петното под студена течаща вода. Това обаче трябва да стене незабавно, преди кръвта да е започнала да се съсирва.

 

2. Виното може да се почисти от килима / мокета

Премахване на петна от килима

Червеното вино често се описва като “смъртна присъда” и радикално съсипване на любимия мокет или килим у дома.

Действително петната от вино са ужасяващо упорити и могат да ви пречупят със своята арогантна издръжливост към всякакви препарати и техники за почистване, които можете да се сетите.

Червеното вино обаче също си има своите слабости. Така например хлебната сода и ябълковият оцет в комбинация могат да се окажат доста по-упорити от виното и да го накарат бързо да избледнее и постепенно да го изчистят напълно.

 

3. Попивайте, а не търкайте

Много важен и деликатен момент в почистването на петната е технологията, с която се опитвате да ги отстраните. Не трябва да търкате петната, защото това може да доведе до тяхното разнасяне по килима, а в последствие и да доведе до невъзможност да се почисти той.

Вместо това, предпочитайте да ги почиствате с хартия, която попива много добре. Като се стремете движението са бъде от периферията към центъра на петното. Това ще ограничи площта, върху която има зацапване и ще локализира петното на малка площ.

 

4. Знаете ли, че кремът за бръснене почиства?

Знаете и, че по-малко от 1% от хората знаят за тази хитрост и на практика повечето никога не я използват. Кремът за бръснене е един изключително ефикасен продукт, с който да почистите досадни петна от пода.

Необходим ви е един флакон крем за бръснене, но от онзи вид, който се ползва като спрей. Кремът от тубичките също помага, но неговата ефикасност е значително по-малка.

Необходимо е да поставите малко крем за бръснене на килима, след което да почакате известно време да подейства и да почистите. Ако петното не е изчезнало можете да опитате отново, но този път да потъркате мястото с кърпа.

 

5. Най-популярните домашни средства за почистване на мокет / килим

За да почистите килима добре от петна изобщо не е задължително да използвате скъпи и луксозни перилни препарати и детергенти от търговската верига. Те действат, но винаги има и други идеи, които могат да ви излязат доста по-евтино и в същото време да свършат същата работа.

Сред топ продуктите, които човек би имал полза да държи под ръка са оцет и сода за печене. Те имат изключителни почистващи свойства. Към тях можем да добавим и други продукти, като например лимоните, чиито прясно изцеден сок върши истински чудеса.

 

6. Не всички петна се почистват с вода

Всички имаме един и същ навик - видим ли някъде петно, ние веднага започваме да почистваме и търкаме с вода и парцал. Важно е да знае обаче, че не всеки тип петно е правилно да се почиства с вода. Има петна, при които водата не само няма да има положителен ефект при почистването, но дори обратното - може сериозно да разнесе петното или да му помогне да попие дори още по-надълбоко.

Сред лидерите в света на петната, които никога не бива да се третират с вода са цветният прашец, мастилото, олио или зехтин, както и кал. Всички те реагират зле на вода, като стават още по-трудни за почистване.

 

7. Не се отказвайте - няма непочистваеми петна

Един много важен съвет към вас е да не се отказвате в почистването на петната. Реално погледнато, няма петна, които да не могат да бъдат почистени, без значение дали се опитваме да почистваме пътеки, китеници, мокети, одеала, килими или други текстилни тъкани. Важно е просто да намерите подходящият метод, с който да отстраните възникналите замърсявания.

Проблемът е в това, че имаме склонност да почистваме различни типове петна по един и същ начин, а всяко замърсяване си има своята специфика и изисква различни усилия за да бъде премахнато.