Пране на килими у дома колко често да го правим

Повечето клиенти на фирми за професионално почистване на килими задават доста въпроси за това как точно е почиства. Най-честите въпроси са каква технология се използва и какви са препаратите. Несъмнено обаче най-често срещания въпрос е на какъв период от време трябва да се прави почистване с изпиране от професионалисти.

Защо трябва да перем редовно килимите?

почистване на килим с прахосмукачкаПреди да навлезем в повече дълбочина по въпроса с прането, нека разгледаме по-подробно това какви са причините да чистим килимите редовно и какви са недостатъците ако забравим за това.

Когато текстилните подови настилки не се перат често, особено ако и прахосмукачката не е част от рутината ви, в килима се набиват множество дребни прахови частици, почва, миниатюрни камъчета и песъчинки

На пръв поглед напълно незабележими, те всъщност имат пагубно въздействие върху килима. Именно те са основната причина за видимото и доста грозно износване, което след някоя и друга година става очевидно.

Ако подовите настилки са по-скъпи, подобна немърливст по отношение на тяхната поддръжка би била лудост. Още повече, че колкото и да чистим с прахосмукачката част от попадналата в тъканите това не желае да се отстрани и ще остане там докато дрехата не бъде изпрана.

За да не се стигне до износване на килима е от много голямо значение да придобием известни навици за пране. Ако забележите, че килима е видимо мръсен и изглежда захабен, тогава вече е късно.

Има ли някакви особености?

Ако става дума за скъп килим, за който сте похарчили наистина голяма сума пари, тогава е добре да разгледате гаранционната му карта, ако ма такава. Това е нещо доста често срещано при луксозните продукти и ако вашият килим разполага с подобна карта, тогава преди всичко останало трябва да се съобразите  изискванията, които са заложени в нея.

В подобни случаи често може да има изискване килимът да се пере на определен период от време.Ако в това отношение всичко е наред, тогава можете спокойно да продължите напред.

Ако има деца у дома

Ако във вашия дом има деца, вече знаете, че много от правилата, които важат за останалите домакинства не са приложими у вас. Така например, жилищата, в които има деца, особено ако тези деца са повече, изискват по-висока поддръжка и по-голям интензитет на почистване.

Децата амортизират подовите настилки не само със своята изключителна активност, но и с това, че често създават замърсяване и неразбория наоколо. С тяхна помощ килимът може лесно да се износи по-бързо от очакваното.

Ето защо специалистите съветват, че ако във вашето жилище има деца, тогава идеалният период, в който да перете килимите е около 6 месеца или 2 пъти в годината. Във всички останали случаи периодът е около 9 до 12 месеца, като тук трябва да се подчертае, че става дума за един, така да се каже, минимален срок за почистване.

А ако имаме домашни животни?

Наличието на домашни животни поставя на голямо изпитание хигиената във всеки един дом. Животните често цапат с урина и изпражнения, дори и когато имат отлични хигиенни навици. Всичко това налага да обърнем по-голямо внимание на нуждата от често почистване.

Дори и ако напълно изключим нуждата от естетическа гледна точка, килимът е изключително деликатен въпрос в домовете на хора с домашни любимци и по още една причина. Той често се превръща в източник на лоша миризма, която приема от домашните любимци, дори когато те се къпят редовно.

Ето защо в една къща с куче или котка например специалистите съветват, че килимите трябва да се почистват от специалист на всеки 3 до 6 месеца. Три месеца, това е срок, за който е добре да помислите ако имате куче или котка, но нямате време да пускате прахосмукачка.

Шест месеца от своя страна е добър срок ако поначало сте от хората, които чистят по-често. А какво имаме предвид под често чистене? Най малко 3 пускания на прахосмукачката през седмицата може да се определи като често.

За възрастни хора без деца и без домашни любимци

Ако живеете сами или с партньора си, но нямате деца или пък домашни животни, тогава изискванията по грижата за килима се променят драматично. Ако влизате у дома с обувки и не чистите много често, тогава трябва да помислите за пране приблизително един път в годината.

Ако пък се събувате и чистите по-често, тогава можете да удължите срока. В такива случаи можете да чистите приблизително веднъж на две години, като разбира се, отново е препоръчително да се доверите на професионалисти, които да направят това вместо вас.