" />

Как да запазим килимите по дълго като нови

Семейство, стоящо върху чист килим в стаятаКилимите са онази част от всеки дом, която се захабява най-бързо. И в това няма нищо чудно - все пак всички ние стъпваме по тях всеки ден, а понякога, бързайки, влизаме у дома с обувки и отново килимите са най-потърпевши.

Тук на помощ идва машинното пране на килими. Това е услуга, от която има редица ползи, които засягат не само външния вид на нашия дом, но могат дори да повлияят върху психическото и физическото ни здраве.  

Чистите килими се запазват по-дълго

Според експерти, честото пране е единственото сигурно решение, ако искаме те да имат по-дълъг живот и да се запазят като нови за повече време.

Ако имате скъп и качествен персийски килим например, машинното пране на килими е задължително за вас. Ако не правите това редовно, между текстилните нишки ще се набият малки песъчинки, камъчета и други твърди частици.

С течение на времето те ще допринесат за износването и притриването на текстилната подова настилка. И обратно - при редовно пране, настилката ще запази хубавите си цветове, което непременно ще окаже влияние и върху вашето добро настроение.

Колко често е достатъчно често

Приема се, че е достатъчно да перем килимите машинно около 1-2 пъти в годината, като това число може малко да се повиши, в случай, че имаме домашни любимци, например куче.

Много хора изпитват опасения и притеснения, че това може да доведе до преждевременно стареене на настилките, но всъщност е точно обратното и при редовно ране се очаква килимите да се запазят във вида, в който сте ги закупили много по-дълго.

По-малък риск от алергии

Доказано е, че алергията към домашния прах е една от най-широко разпространените в света. Сам по себе си, домашният прах представлява акари, техните екскременти и други отпадъци. При редовно пране, акарите умират, което решава из основа проблема с домашния прах.

След пране е нужно дълго време за да могат акарите да се възстановят като популация, като през това време вашият дом ще е много по-малко запрашен.

Машинното изпиране позволява да се постигне достатъчно висока температура по време на прането, което да гарантира унищожаването на над 99% от акарите.