Почистване на дома и изпиране на пътеките

Почистването на дома е най-основният момент от неговото поддържане и заема много по-важно място, отколкото си мислим. Редовното почистване е много по-важно от това да чистим домовете си основно на пролет или да правим ремонт всяка година или през година.

Съвети за изпиране на пътеки Важно място в почистването заемат килимите и грижите за тях. Тъй като стъпваме по пода, именно те са най-замърсеното място в нашите домове. Дори и да пускаме редовно прахосмукачка, това не е достатъчно за да ни избави напълно от микробите, които се задържат в тях.

 

Ето защо за да бъдат килимите чисти, ние трябва да осигурим тяхното редовно изпиране, независимо дали ще го правим сами или ще потърсим услуга за професионално почистване на домове в София.

Сред тези, на които трябва да обърнем най-голямо внимание са именно пътеките в коридора.

 

Те заемат пространството директно до входната врата и влизайки от улицата, ние оставяме върху тях всичката мръсотия оставена от бездомни животни, автомобили и какво ли още не.

 

Изпиране на пътеките - можем ли да се справим сами

При прането на пътеките имате два основни варианта. Единият е да се заемете сами, както поколения хора са правели преди. Вторият вариант е да наемете фирма, която да свърши това вместо вас. Изборът зависи изцяло от вас, като финансите ви не са от особено значение, защото фирмите обикновено взимат доста ниски цени и много често вече дори и пенсионери с ограничени финанси се възползват от тези услуги.

Разликата в качеството на изпирането между двата случая обаче може да бъде доста по-голяма отколкото очаквате, защото едно е да почистите килима с препарати, които имате у дома и с четка или парцал, а други е да се доверите на специална техника и професионализъм.

 

Как да изперем пътеките сами?

Ако изберете варианта да изперете пътеките сами, трябва да си облечете нещо, с което да не се притесняват, че ще се изцапате докато пълзите по пода. Освен това, трябва да предвидите и повече свободно време, така че не приемайте ангажименти за следобеда. Няма да имате нито време, нито желание.

Вземете един леген или кофа, напълнете с гореща вода и сипете малко прах за пране, течен сапун или веро, а защо не и специален препарат за почистване на килими. Като цяло единственият недостатък на сапуна е, че може да остави след себе си бели следи, понеже съдържа сода.

 

Започнете винаги от най-вътрешното място и бавно чистете към вратата. От време на време подменяйте с чиста вода, защото старата ще се замърси и ще изстине. Почиствайте и четката или парцала, с които действате. Препоръчително е да правите това два пъти в годината. На всеки шест месеца е добре.

Недостатъците на прането с подръчни средства са тези, че няма да можете да унищожите всички акари, а част от микробите и паразитите ще оцелеят без проблем, което ще остави пътеките частично мръсни.

Професионално изпиране на пътеки

Ако потърсите услугите на специализирана фирма с опит и добри отзиви при пране на пътеки и почистването на килими в София, тя ще може да изпере пътеките ви на по-ниска цена, отколкото предполагате. Пътеките са дълги, но тесни, а обикновено фирмите взимат на квадратен метър не повече от цената на една чаша кафе.

Предимството на професионалното почистване на пътеките има различни измерения, като се започва от това, че ще спестите много време. Фирмата ще реши проблема за по-малко от час, докато сами можете да търкате килима цял ден, и то с много по-малки резултати.

Машините за почистване позволяват да изчистите пътеките и с гореща вода, което гарантира, че ще убие акарите и те повече няма да провокират астматични пристъпи или алергични реакции.

Освен всичко останало, тези фирми разполагат и с препарати, които могат да бъдат много по-ефективни от онези, които можете да откриете в търговската мрежа. Така например, ако по пътеките има петна, препаратите с професионално предназначение ще решат проблема много по-ефективно.

Фирмите предлагат и някои доста интересни алтернативи, с които бихте могли да експериментирате и кой знае - може би наистина да харесате. Става дума за варианти като например сухото пране на килими, което напоследък стана доста популярно.

На автомивка

Винаги съществува и една последна възможност - да занесете пътеките на някоя автомивка и да поискате да ви ги изперат там. Това е доста популярна услуга, но не бива да забравяте и това, че там няма толкова добри условия за това, така че те ще бъдат оставени да съхнат най-вероятно на силно слънце или на някое неподходящо за целта място, където да се набие по тях прах от идващите в автомивката автомобили.