" />

Защита на килимите от домашни любимци Практически съвети Част I

Петно на килим, причинено от кучеДомашните любимци са повече от просто животни – те са част от нашето семейство. Като всеки член на семейството обаче и те могат да създадат определени предизвикателства в дома, особено когато става въпрос за поддръжката и почистването на килимите след тях.

В тази първа част на статията ни "Защита на килимите от домашни любимци: Практически съвети", ще разгледаме няколко практически съвета за запазване на чистотата и целостта на вашите килими, като се съсредоточим върху кучетата и котките като най-масови домашни любимци в България.

Изборът на подходящ килим

Защитата на килимите и мокетите там, където живеят домашни любимци започва с изборът на подходящ материал, от които са направени тези текстилни домашни елементи.

Изключително важно е да изберете материали и тъкани, които са издръжливи и лесни за почистване. Класически пример се оказват синтетичните влакна като найлон или полиестер.

Тези синтетични материали са особено подходящи, защото имат висока износоустойчивост и не абсорбират петна и миризми толкова лесно, както текстилните килими и мокети, което ги прави идеални за домове с активни домашни любимци.

С изборът на материал е добре да обмислите и цветовете и шарките на килима. Мрачните или многоцветни шарки са отличен избор, тъй като могат ефективно да скрият следи от козина, лапи и леки петна по домашния под.

Това не само улеснява поддръжката, но също така помага килимът да изглежда по-чист и свеж за по-дълъг период от време.

Например един килим с плътен и шарен дизайн може да скрие ежедневните следи от амортизацията следствие на домашни любимци по-добре от едноцветен килим.

Не забравяйте, че съществуват и специално обработени килими, които са проектирани да отблъскват петна и миризми. Някои килими са обработени със специални защитни покрития, които помагат да се предотврати абсорбирането на разливи и улесняват почистването на петната.

Правилният избор на килим може значително да намали времето и усилията, необходими за почистване на пода ви, а същевременно допринася за комфорта, красотата и уюта във вашия дом.

Редовно почистване и поддръжка

Поддържането на килима чист е от съществено значение за неговата дълготрайност, особено в дом с домашни любимци, именно тук редовното прахосмукиране и почистване са задължителни дейности, които помагат да се поддържа килимът в свежо и приятно състояние.

В домове с кучета и котки, които линеят, това се оказва е особено важно, тъй като козината може да се натрупва бързо, привличайки прах и алергени по целия килим, а така и в цялата стая.

Инвестицията в качествена прахосмукачка със специализиран филтър е изключително важна в перспектива за всеки любител на домашни животни. Специализирани устройства са специално проектирани да улавят микроскопични частици, включително алергени, козина от домашни любимци и прах.

За дълбокото почистване, професионалните услуги за пране на килими поне 2 пъти годишно(зависи дали имате дългокосмест или късокосмест любимец) са от съществено значение.

Професионалното почистване на килима може да премахне упорити петна, миризми и натрупвания, с които ежедневното почистване трудно може да справи.

При избор на почистващи продукти пък е важно да се има предвид безопасността на домашните любимци.

Изберете продукти, които не са токсични и са безопасни за вашите животни и ако е необходимо се консултирайте с продавача.

Винаги се информирайте за евентуални проблеми като четете етикетите и избягвате продукти с агресивни химикали, които могат да навредят на здравето на домашните ви любимци.

Бързото третиране на петната по килима, веднага щом се появят също се оказва критично за запазването на добрия му вид. Бързата реакция може да предотврати трайното нарушаване на влакната и да улесни отстраняването на петната.

Един лесен трик е да използвате мека кърпа или гъба и нежно потупвайте петното, за да абсорбирате възможно най-много от влагата, преди да приложите почистващото средство, с което планирате да го премахнете.

Обучение на домашния любимец

Обучението на домашните любимци може да спести много проблеми при почистване и поддръжка на текстилните подови настилки.

Например, обучете кучето си да не влиза мокро или с изцапани лапи в къщата и да остава на специално място, докато не бъде подсушено и почистено като така гарантирате предотвратяване на бъдещи проблеми. Все пак превенцията е далеч по-добра идея от „лечението“.

Ако пък сте собственик на котки, погрижете се да осигурите достатъчно места за острене на нокти, за да предотвратите драскането по килимите и мокетите, или поне да го редуцирате.

Обучението на вашите домашни любимци може да отнеме време и търпение, но в дългосрочен план ще помогне за запазването на вашите килими в отлично състояние, а така вие ще спестите време и пари, които иначе бихте изразходвали за отстраняване на последствията.

В следващата част на нашата статия, "Защита на килимите от домашни любимци: Практически съвети - Част 2", ще продължим с още съвети и техники за защита на вашите килими, включително използването на защитни спрейове и покрития, както и съвети за отстраняване на петна и миризми от тъканите.