" />

Как да се отървем от акари у дома

Акари по килима вкъщиСпотаени в дълбините на тъканта на килима, замърсения мокет, одеялата или друг натрупал прах в дълбочина домашен текстил, бактериите и различните типове спори на гъбички и плесени могат да поставят в риск вашето здраве и имунна система.

За голямо съжаление, тези вредни за здравето ни алергени съвсем не са единствената опасност, която дебне в килима по пода. Далеч по-голямо е количеството на добре познатите ни акари, които се спотайват там с милиони.

Всъщност след 2 години употребда, те често предствляват около 25% от теглото на възглавницата ви, ако трябва да цитираме Бил Брайсън и книгата му "Кратка история на почти всичко", а общото число на тези гадинки пак там според USAtoday достига дори по-високо ниво от 1/3.

Акари - какви рискове носят за здравето

За разлика от плесените, акарите не отделят неприятна миризма, поради което не могат да бъдат усетени така лесно още с влизането в помещението.

Това, обаче, не означава, че са напълно безопасни.

Те могат да замърсят дома ви по друг начин, сваляйки качеството на въздуха в помещенията и да затруднявайки дишането на тези, които страдат от алергии или астма.

Именно това е най-голямата опасност от акарите - вероятността да допринесе за респираторни проблеми и други здравословни проблеми за вас и за по-уязвимите членове на вашето домакинство.

Какъв е начинът да се избавим от акарите

Първият начин да се намали количеството акари у дома е като се използват по-малко килими. Това, обаче, ще направи жилището по-малко уютно, ще му позволи през зимата да губи повече топлина и ще намали шумоизолацията.

Вторият вариант е килимите да се перат редовно(това важи и за друг тип битов текстил като мокети, олекотени завивки и т.н.). Но тук не става дума да ги перете с леген с вода и четка на място в стаята, а да потърсите фирма, която предлага машинно задълбочено изпиране.

Тук има няколко много важни момента. Първият от тях е, че при машинно пране може да се използва по-висока температура. Това със сигурност ще унищожи много голяма част от акарите.

Освен прането на висок градус, другият фактор във ваша полза е, че ще ще се използват мощни препарати. Трябва да се каже, че те ще свършат останалата част от работата и ще видят сметката на малкото останали акари.

5 бързи съвета за борба с акарите вкъщи

Представяме ви пет бързи и лесни съвета, които може да приложите, за да подобрите средата у дома и да намалите присъствието на акарите.

1. Използвайте прахосмукачка с HEPA филтър

Редовното почистване с прахосмукачка, оборудвана с HEPA филтър, може значително да намали количеството акари и алергени във вашия дом.

HEPA филтрите улавят много малки частици, включително акари.

2. Поддържайте ниска влажност

Акарите процъфтяват във влажна среда. Поддържането на влажността на въздуха под 50% може да ограничи тяхното размножаване.

Използвайте осушители или климатици, за да контролирате влажността у дома.

3. Изберете антиалергенни калъфки

Защитете матраците, възглавниците и одеялата с антиалергенни калъфки, които не позволяват на акарите да проникнат в тях поне не в такива количества.

4. Редовно перете текстила в гореща вода

Перете спалното бельо, завивките и други често използвани текстили във вода на температура над 60°C поне веднъж седмично.

Високата температура убива акарите и премахва алергените.

5. Използвайте етерични масла

Някои етерични масла като масло от чаено дърво, евкалипт или лавандула могат да действат като естествени репеленти срещу акарите.

Добавете няколко капки във водата, когато перете текстила, или използвайте в ароматизатор за помещения.

Ще ни осигури ли това спокойствие срещу акари?

След професионалното изпиране на килимите, чувството на удовлетворение и спокойствие е напълно оправдано.

Този процес не само премахва видимите замърсявания и петна, но и дълбоко почиства тъканите, унищожавайки акарите и други микроорганизми, които могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Важно е да се подчертае, че акарите се нуждаят от време, за да възстановят своята популация след такава обработка, което дава времеви прозорец за по-чист и по-здравословен домашен въздух.

Този период може да бъде особено значим за членовете на домакинството с алергии или астма, тъй като качеството на въздуха директно влияе на техните симптоми и болежки.

Редовното поддържане и почистване на дома и домашния текстил по този начин могат значително да подобрят общото състояние и да намалят риска от респираторни проблеми. Тази практика осигурява по-дългосрочната защита срещу натрупването на алергени и вредители, поддържайки дома ви.

Не позволявайте на акарите да застрашат здравето и комфорта на вашето семейство!

Вземете мерки сега, като заявите професионално почистване на вашите килими, мокети и домашен текстил с фирма за пране на килими в София като PraneKilimi.bg.

За повече информация и за да заявите услуга се свържете с нас директно на телефон или чрез контактната ни форма..

Предпазете вашето семейство и направете вашето жилище по-здравословно място за живеене - вашите близки заслужат най-доброто, нали?